7.7.2021
Budoucnost

Jeden z majitelů domu Martin Louda reaguje na časté otázky k naplánované rekonstrukci a vysvětluje, co v domě připravujeme.

Dům odborových svazů jsem asi nikdy nevnímal příliš pozitivně. A už vůbec jsem neměl důvod jít během svých studií na VŠE dovnitř. Byl to prostě jen dům, který tu očima prváka na vysoké školestál odjakživa, a který musel vždy cestou do školy obejít. Nic víc, nic míň.

Uplynulo „pár let“ a má profese mě přivedla k domu zpět, tentokrát jako jednoho ze spolumajitelů a investorů. Myslím, že během dvou let se nám podařilo v životě takřka stoleté budovy celkem dost věcí změnit. Dostali jsme na Žižkov rozmanitou skupinu nájemníků a vytvořili kulturní program, který měl ještě před pandemií COVIDu u veřejnosti velký úspěch. A chceme v tom pokračovat i nadále. Chceme se vyrovnat s minulostí a realizovat rekonstrukci, která dožene léta odkládané, ale tolik potřebné investice. Chceme mít z domu RADOST společensko-kulturní centrum, které se stane místem pro komunitní život. A nabídnout v něm prostory pro potřebné služby, které v lokalitě buď úplně chybí, nebo v současnosti fungují v nevyhovujících podmínkách.

Návrh rekonstrukce je výsledkem architektonického workshopu, na jehož konci jsme společně s porotou složenou z řad architektů, urbanistů, odborníků na památkovou péči i historii architektury na podzim 2019 vybrali vítězné studio QARTA Architektura. Finálnímu návrhu z tohoto roku navíc předcházel důkladný stavebně-historický průzkum, který trval bezmála 2 roky, stavebně-technický průzkum a četné konzultace s památkovými úřady.

Při úvaze o rekonstrukci domu RADOST jsme se nezaměřili jen na definování významných architektonických prvků, které je potřeba zachovat. Pozornost jsme museli věnovat i důkladné analýze toho, co s tak velkým domem udělat, aby se historie neopakovala a po pár desítkách let nezačal chátrat znovu. Vytvořit z monofunkční administrativní budovy polyfunkční objekt, ve kterém výraznou část kanceláří nahradí komunitní nájemní bydlení, se ukázalo být jednak velmi udržitelným, ale také nejméně invazivním řešením. Chceme totiž zachovat dispoziční řešení budovy složené z centrálního schodiště, chodeb a typických kancelářských jednotek, které ale s ohledem na dnešní standardy a požadavky nájemců není možné coby kanceláře efektivně pronajímat.

Řešením je zachování dispozice jednotek, ale změna jejich funkce: namísto nepotřebných kanceláří budou přeměněny na plně vybavené ubytování, které – stejně jako v zahraničních projektech tohoto typu – doplní velkorysé sdílené prostory, které vytvoří srdce celého projektu. Na mysli mám společenské místnosti, herní salónky, kinosály, komunitní kuchyně, terasy s grilem, ale i prádelny a úschovny kol či jiných sdílených dopravních prostředků. Ubytování nabídneme jak studentům z vedlejší VŠE, tak absolventům, digitálním nomádům, nebo třeba rodičům již odrostlých dětí, kteří žijí v páru nebo sami.

Změna funkce reaguje na dvě důležité potřeby městské části. Jednak rozšíří možnosti nájemního bydlení na Praze 3, a to ve velmi dobrém standardu a za dostupné nájemné. Následně pak funkci bydlení doplní řada služeb a občanské vybavenosti pro obyvatele v okolí. Připravujeme coworkingové kanceláře, lázně, komunitní zahradu nebo nový multifunkční sál s kapacitou 1 800 lidí. Chceme také využít terasy, na kterých vznikne venkovní fitness nebo komunitní zahrada. Sám jsem na Žižkově vyrůstal a bydlím nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad, takže vím, co mi tu chybí a co se sem naopak nehodí. Žižkov má komunitní charakter již dlouho. Chceme na styl života na Žižkově navázat, a i v rámci nabídky služeb a obchodů volit spíše menší koncepty, lovebrandy a komunitní projekty.

Oblíbené kulturní aktivity v domě zůstanou zachovány, respektivese ještě rozrostou. Provoz butikového kina, umělecké výstavy nebo aktivity na otevřené vyhlídkové střeše domu – to vše je naší srdcovou záležitostí. A chceme pro všechny tyto aktivity vytvořit lepší zázemí.

Aby dnešní studenti ani Žižkováci nemuseli dům jen obcházet, jako jsem to dělal v době studií já, celý dům bude v rámci rekonstrukce zprůchodněn. Nebude již dále tvořit bariéru a stane se součástí živého parteru Seifertovy ulice.

Rád bych ujistil, všechny naše „sousedy“, že jsme si vědomi historické hodnoty stavby a chceme v domě zachovat autenticitu funkcionalismu. Cenné části interiéru ponecháme v plném rozsahu formou restaurátorských prací. Zůstane zachováno celé jedno patro v intaktním stavu, zachovány budou i schodiště. Počítáme také s výrobou přesných replikp ůvodního charakteristického obkladu. Aby ale celý koncept fungoval a došlo k propojení jednotlivých funkcí, je potřeba historický základ doplnit o novou vrstvu špičkové architektury.

Jsem přesvědčen, že RADOST nabídne svým obyvatelům vše, co potřebují, pod jednou střechou. Reagujeme na společenské i environmentální problémy velkých měst a přinášíme do Prahy koncept, který zde v podobném rozsahu prozatím zcela chybí. Odpadne-li totiž obyvatelům potřeba cestovat za prací či na nákup, sníží se produkce výfukových plynů a zmizí potřeba vlastnit automobil. Obyvatelé RADOSTi dostanou větší prostor pro rozvíjení mezilidských vztahů a budování komunity v městské čtvrti.

Budu moc rád, když u toho budete s námi!

Martin Louda

Diagram funkcí VPÚ a domu RADOST po plánované rekonstrukci.

Související články

V této kategorii zatím nejsou žádné další příspěvky.
Všechny články

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.