7.9.2021
Nájemníci

‍Aziya Ikhtymbayeva pochází z města Almaty v Kazachstánu, ale její cesta za studiem ji přivedla v roce 2006 do Prahy, kde už zůstala. Od té doby se tu pod uměleckým jménem Aziya věnuje převážně výtvarnému umění. Teď tvoří v ateliéru číslo 5/116.

Fotografie: Alejandro Cruz

Pochází z dynastie umělců a filmařů, takže jak sama říká, vyrostla někde mezi uměleckými ateliéry a divadelním zákulisím, což výrazně ovlivnilo její životní cestu. „Experimentovala jsem s různými typy kreativních médií od hudby až po oděvní design, ale malba byla vždy mým hlavním zájmem,“ popisuje oblasti své tvorby. Svá díla by označila jako vizuální průvodce současnými tématy a jako příklad uvádí sérii děl, na kterých právě pracuje a pomocí nichž zkoumá kapitalismus v době celosvětové pandemie. „Prožíváme teď velmi důležitý historický okamžik a je zajímavé sledovat, jaké nedostatky kapitalismu COVID odhalil. Každý den vidíme příklady toho, jak velké rozdíly mezi lidmi způsobuje a jak je pro někoho úžasný a pro jiné zas nedostatečný. Ve svých uměleckých dílech stojím jako nezávislý pozorovatel a snažím se vizualizovat aktuální trendy a jevy,“ vysvětluje.

Právě tomuto projektu se teď věnuje ve svém ateliéru tady v Radosti. Vlastní prostor pro práci je podle ní totiž velmi důležitý na cestě k úspěchu: „Můj dědeček, který byl za Sovětského svazu významným umělcem se specializací na současnou tapisérii, mi vždy říkal, že úspěch je asi 95 procent práce a 5 procent talentu. To mě motivuje k práci každý den. Pokud chcete uspět v jakékoliv oblasti, musíte se tomu věnovat na plný úvazek a vyžaduje to také velké odhodlání a důslednost. Když pak přistupujete profesionálně k umění, musíte mít na práci vyhrazený konkrétní prostor, svou pracovní zónu, kde se můžete na svou tvorbu plně soustředit.“ Ateliér v Radosti si pronajala na doporučení kamaráda Jana Reindla z The Chemistry Gallery, když se byl na její díla podívat u ní doma. „Řekl mi, že prostě potřebuji vlastní studio,“ směje se. Mile ji proto překvapilo, že kromě uměleckých výstav, které v domě právě The Chemistry pořádá, je tu už i zavedená rozmanitá komunita kreativců v sousedních ateliérech. Přesně takové prostředí ji pomáhá tvořit a motivuje ji. „Užívám si už jen cestu do ateliéru, když procházím mramorem obloženou halou s funkcionalistickým nábytkem, inspirují mě cesty po schodech, protože míjím umělecké expozice v každém patře a užívám si přátelskou atmosféru kavárny, kam často beru své hosty. Nemůžu se dočkat, až se zase otevře bar na Střeše Radost a budu se moci s ostatními inspirovat výhledem na Prahu, zatímco se na sebe budeme konečně zase usmívat bez roušek,“ dodává Aziya.

Chcete mít i vy ateliér v Radosti?

Napište nám na pronajmy@dumradost.cz

Související články

9.5.2023
Nájemníci

Příběh Josefa Jindřicha trochu připomíná ten o Karlíkovi a továrně na čokoládu. Jeho aktuálně poslední zastávkou se však stal Dům RADOST, kde se v kanceláří 8/104 věnuje nutričnímu a výživovému poradenství.

19.5.2021
Nájemníci

Neziskovou organizaci Loono zabývající se prevencí vážných onemocnění najdete v Radosti ve druhém patře.

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.