21.9.2020
Nájemníci

Jejich studio nese název po mytologické bohyni klamu. Čtyři mladé architekty z ateliéru 5/413 se ale podle svých slov naopak snaží klamné představy o architektuře vyvracet.

„Rády bychom lidem ukázaly, že role architekta není zbytečná a drahá, ale naopak může projektu ušetřit čas i peníze. V budoucnu se chceme kromě projektování věnovat také vzdělávacím aktivitám,“ popisuje Veronika Svobodová hlavní myšlenku za nezvyklým názvem studia, které si založila po škole se svými třemi spolužačkami Pavlou Neradovou, Markétou Poršovou a Barborou Holubovou. Všechny čtyři za sebou mají práci pro zavedené kolektivy a studia architektů, ale touha po větší svobodě a seberealizaci je nakonec přivedla až k myšlence založit si vlastní společnost. „Vzniklo to náhodou, když jsme spolu byly na dovolené, uvažovaly jsme nad tím, co nám na práci vadí, co by se dalo udělat jinak a napadlo nás, že bychom to vlastně mohly celé zkusit na vlastní pěst. Dlouho jsme také diskutovaly o tom, zda to spolu vůbec dotáhneme do konce, protože máme rozdílné pohledy na věc, a hlavně se každá z nás věnuje trochu něčemu jinému,“ vysvětluje Svobodová. Jejich rozdílnost se nakonec ukázala být výhodou a jak samy tvrdí na svém webu, dokážou tak na jednu věc pohlížet z různých perspektiv a k projektům přistupovat komplexně.

Jejich cesta do Radosti vedla přes jejich první ateliér v Pražské Invalidovně a poznamenaly jí také týdny strávené na home office během „korona prázdnin“.

„Zjistily jsme, že z domu pracovat neumíme. Potřebovaly jsme se potkávat a mít nějakou vlastní základnu. Nechtěly jsme však hledání ateliéru uspíšit a dávaly jsme si na čas, uvažovaly jsme dokonce o tom, že si místo kanceláře pořídíme byt. Radost jsme objevily náhodou na internetu, ale hned nás to k ní pak podvědomě táhlo,“ popisuje proces hledání nového prostoru Pavla Neradová.

„Radost je na výborném místě, takže to k nám klienti nemají daleko. Víme, že jsme mladé a nemáme moc zkušeností, kdybychom tedy ještě po někom chtěly, aby za námi dojížděl třeba do Strašnic, asi by nám ani nedal šanci,“ dodává Svobodová. Kromě výborné dostupnosti si pak architekty pochvalují i to, že to v domě žije a mohou po práci vyrazit třeba na drink do střešního baru.

Chcete mít i vy ateliér v Radosti? Napište nám!

Související články

9.5.2023
Nájemníci

Příběh Josefa Jindřicha trochu připomíná ten o Karlíkovi a továrně na čokoládu. Jeho aktuálně poslední zastávkou se však stal Dům RADOST, kde se v kanceláří 8/104 věnuje nutričnímu a výživovému poradenství.

7.9.2021
Nájemníci

‍Aziya Ikhtymbayeva pochází z města Almaty v Kazachstánu, ale její cesta za studiem ji přivedla v roce 2006 do Prahy, kde už zůstala. Od té doby se tu pod uměleckým jménem Aziya věnuje převážně výtvarnému umění. Teď tvoří v ateliéru číslo 5/116.

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.