20.10.2020
Současnost

Page Five přináší tipy na zajímavé knihy o architektuře, které byste určitě neměli vynechat.

Pobočku knihkupectví Page Five najdete ve vstupní hale domu Radost / Út-Čt 12:00-17:00

Jan Šépka - Inspirace

První publikace, která se monograficky zaměřuje na tvorbuarchitekta Jana Šépky, je vystavěna na detailní prezentaci jeho vybranýchprojektů a realizací. Šépka ve vybraných projektech představuje jednotným auceleným způsobem svůj tvůrčí proces klenoucí se od vlastní umělecké inspiracepo naplnění původní vize. Teoretická studie Venduly Hnídkové interpretujeŠépkovu tvorbu ve smyslu architektury jako umělecké disciplíny pevně ukotvené vreálném čase a místě.

Fables & Construction

Kniha Fables & Costruction vyhrála díky svémuinovativnímu experimentálnímu způsobu psaní o architektuře grant barcelonskéhovydavatelství dpr-barcelona.Tato archi-fikce zprostředkovává čtenáři šest originálních projektůprezentovaných v rámci evropské platformy Future Architecture. Kritériem provýběr byl jejich přístup k současným sociálně-politickým a environmentálnímotázkám a jejich možná řešení, která by mohla být realizována v praxi. Knihanechává promlouvat neživé objekty, jako je nábytek, zdi a rostliny, stejně jakolidi, kteří mají k dané architektuře úzký vztah, a pokouší se zpřístupnitarchitekturu mimo její profesní oblast. Formy vyprávění příběhu, se kterýmipracuje, se pohybují od ilustrace, komiksu až po karetní hru.

Projektil 33

11 architektonickýchrealizací, 11 fotografů, 11 umělců, 11 textů, 14 rozhovorů. Publikace Projektil33 promlouvá o architektuře mnoha jazyky

Pokudpsát o hudbě je jako tancovat o architektuře, jak je na tom fotografováníarchitektury? A co text, kresba, malba nebo video? Na začátku několikaletécesty za čtyřsetstránkovou publikací, která vyslala třiadvacet autorů zasoučasnou architekturou po celé republice, stála otázka: „Jak by to vypadalo,kdyby tu budovu vyfotila Jarcovjáková?“ Jak by architektonickou realizaci vidělněkdo, jehož přístup je slavně subjektivní, emotivní a zašpiněný životem? Kohonezajímají formálně dokonalé celky a jehož tvorba je protikladem fotografiearchitektury vyzdvihující stylizované objekty-sochy a přitom budící dojemracionálního odstupu a univerzální pravdy? Kromě Libuše Jarcovjákové realizaceProjektilu dokumentovala módní fotografka Hana Knížová, jednaz mezinárodně nejúspěšnějších soudobých galerijních umělkyň Eva Koťátková,nebo třeba fotograf a bubeník z pražské hardcorové kapely Václav Tvarůžka.Malíř Josef Bolf rekonstruoval vzpomínku na smíchovský ateliér Projektilukoláží fotografií a kreseb, Michal Pěchouček se v žižkovské Vozovně vrátilk malbě, košičtí pájkaři Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič nechalido brněnské Otevřené zahrady prohrabat gigantického krtka a Václav Jirásek sipřivezl do kostela v Chrudimi tanečnice u tyče.

HotelPraha

Výjimečnástavba s pohnutou historií a tragickým koncem. Legendární dejvický hotel Prahaopět ožívá – ve stejnojmenné rozsáhlé monografiI sochaře, publicisty aneúnavného ochránce umění ve veřejném prostoru Pavla Karouse a jehospoluautorů. Kniha na 250 stránkách mapuje historii vzniku, provozu i ostudnéhozániku této unikátní stavby čtveřice architektů Paroubka, Navrátila, Černého aSedláčka z konce 70.let minulého století. Hotel stavěný původně prokomunistickou elitu, se stal výstavní skříní toho nejlepšího, co bylo tehdyarchitektonicky i designově možné – možná paradoxně bez ideologickéhozabarvení.  Monografie vychází jako chybějícía opožděný epitaf této výjimečné stavby Společně s Pavlem Karousem se napublikaci podíleli i historici umění Ladislav Zikmund-Lender, Milena Bartlová adokumentarista Martin Kohout.

Brasília – město – sen

První publikace v češtině, která komplexně představuje ideua architekturu brazilského hlavního města Brasília – odedávného snu Brazilců,který zrealizoval v rekordně krátkém čase (1957–1960) teprve prezident českéhopůvodu Juscelino Kubitschek. Ikona mezinárodního modernistického stylucharakterizovaná urbanistickým plánem Lucia Costy a architekturou OscaraNiemeyera je památkou UNESCO jako vrcholné dílo lidské kreativity ve 20.století. V knize se prolínají pečlivě vybrané úryvky z odborné i krásné literatury,dobové dokumenty, výpovědi dnešních obyvatel i úvahy vzniklé pro tento svazek.Spolu s fotografiemi a kresbami vytvářejí jedinečný celek.

K zakoupení i na e-shopu www.pagefive.com

Související články

9.5.2023
Současnost

V květnu máme napilno! Na co se těšit a kdy k nám vyrazit?

2.11.2022
Současnost

 Kavárník Ondřej Kobza letos na střešní terasu domu RADOST umístil labutí šlapadlo, které Pražané běžně znají z Vltavy!

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.