29.5.2022
Současnost

Dlouhou dobu se snažíme komunikovat, že kanceláří je na rozdíl od bytů v Praze potřeba daleko méně a představujeme plány na revitalizaci Domu RADOST, kde místo kancelářských jednotek vznikne právě nájemní bydlení. Sami jsme ale nečekali, že na takových změnách začneme pracovat už letos.

Stejně jako všichni ostatní jsme cítili povinnost přidat ruku k dílu a zapojit se do pomoci v situaci, kdy na každé matraci pod střechou záleží.

Vyčlenili jsme jedno dlouhodobě nepronajaté kancelářské křídlo, zprovoznili sprchu, kterou pravděpodobně od revoluce nikdo nepoužíval, uspořádali sbírku matrací a lůžkovin a dokoupili potřebné postele. Do pomoci se zapojily desítky lidí, kteří nám nabídli materiální i finanční pomoc. Domluvili jsme se s městskou částí Praha 3, že se staneme součástí jejich oficiálních ubytovacích kapacit, tak abychom mohli lidem prchajícím před válkou nabídnout veškeré administrativní zázemí a aktuální informace.

V současné době u nás bydlí 25 osob včetně tříleté holčičky a sedmi mládežníků, kteří přicestovali s prarodiči nebo maminkou většinou z Kyjeva nebo Charkova. Díky spolupráci s městem a Potravinovými bankami se nám podařilo zajistit jim alespoň částečný komfort soukromých pokojů a společenské místnosti s vybavenou kuchyňkou. Jsme připraveni poskytnout jim útočiště na tak dlouho, jak budou potřebovat. Sešla se nám tu velmi činná skupina lidí, kteří hledají způsoby, jak se zaměstnat a zabavit, aby alespoň na chvíli zapomněli na situaci, před kterou utekli. Jejich emoce jsou jako kolotoč, vděk a radost z teplého jídla po dlouhých dnech na cestě, rychle střídá zoufalý pláč po hovoru s někým, kdo zůstal a bojuje. Naše budova už jednu válku zažila a odnesla si po ní patinu krycího tmavého nátěru proti bombardování. Přežila socialistické sjezdy a neradi si domýšlíme, co vše se za našimi zdmi tehdy odehrávalo a rozhodlo. Bereme proto jako svou povinnost postavit se čelem k situaci, která nastala teď a tentokrát si můžeme vybrat, na jaké straně budeme stát. Má to smysl!

Velmi děkujeme všem lidem, kteří se zapojili a rozhodli se pomoci s námi. Děkujeme Praze 3 za spolupráci a koordinaci. Děkujeme také nájemníkům za podporu a pochopení.

Pokud byste se do pomoci chtěli také zapojit, po domluvě s Potravinovými bankami u nás vzniklo nové sběrné místo a trvanlivé či instantní potraviny je možné vozit přímo do Domu RADOST. Velká poptávka je také po jarních bundách všech velikostí, protože všichni bez výjimky dorazili v zimním oblečení a jen málokdo vzal jarní svršky a obuv.

Ještě jednou děkujeme za podporu a spolupráci.

Tým Domu RADOST

Související články

9.5.2023
Současnost

V květnu máme napilno! Na co se těšit a kdy k nám vyrazit?

2.11.2022
Současnost

 Kavárník Ondřej Kobza letos na střešní terasu domu RADOST umístil labutí šlapadlo, které Pražané běžně znají z Vltavy!

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.