3.8.2020
Současnost

Ať už se chystáte k moři nebo jenom na chalupu, dobrá kniha bude vašim společníkem pod stromem, ve vlaku i na letišti. Knihkupectví Page Five proto vybralo pět knih, které by neměly uniknout nikomu z vás. Všechny si je navíc můžete pořídit v jejich pobočce u nás v Radosti ÚT-ČT od 12 do 17 hodin.

Moře v 300 otázkách a odpovědích

Proč je moře slané? Proč je moře modré? Jak poznat plžeod mlže? Dají se rostliny z pláže jíst?  Proč ráno fouká vítrod pevniny a večer naopak? Je mořská sasanka živočich, nebo rostlina?Jak se slávky přichytávají ke skále? Jak se vyhnout úžehu? Takové otázky vás asi napadnou, až se budete válet u moře! A kde na ně vezmete odpovědi? Na googlu, asi ne! Lepší je mít s sebou knížku Moře ve 300 otázkách a odpovědích, kde se tohle všechno dozvíte.

Václav Janoščík - Napínat současnost. Detektivní pátrání posdíleném světě

Nudné léto rovněž dobře oživí napínavá detektivka.  A co když se ještě detektivní příběh zamíchá s teorií současného umění a filozofií? Vznikne z toho koktejl na léto jako stvořený! Kniha Napínat současnost. Detektivní pátrání po sdíleném světě popisuje dynamiku detektivního vyprávění počínaje klasickou literaturou (Raymond Chandler) přesikonické filmy (Okno do dvora, Memento) až po seriálové narativy (Rodina Sopránů, Znovuzrozeni, Na jezeře a Rectify). Druhou linií knihy je hledání filozofie přítomnosti, která čerpá především z post-strukturalismu a afektivního obratu, a směřuje k originálnímu pojetí politiky identit a reality. Publikace vznikla jako součást výstavy Overview Fact v Galerii Kurzor.

Karina Kottová – Instituce a divák

Až se v létě vypravíte zakulturou do galerie či muzea, bude se vám hodit knížka Instituce a divák, díkykteré se můžete na činnost těchto institucí podívat trochu kritičtějším okem.Ústředním tématem knihy je divácký prožitek z umění, jeho podoba a závažnost vkontextu uměleckého provozu. Autorku zajímá, jak se proměny v institucionálnímmyšlení promítly do skutečného vnímání a postojů diváků, jaká mají očekávání,zkoumá charakteristiky dnešní divačky a diváka a jak lze se znalostí těchtoinformací pracovat v konkrétní institucionální praxi. Pro účel této publikacevznikla také autorská intervence vizuálního umělce Jirky Skály.

Julius Reich – Budoucnost je děsivý místo

Když pak v některé z galerii narazíte na tvorbu Juliuse Reichla a začalo by vás zajímat, co všechno dělal dřív, než to začali dělat všichni ostatní a jak si jeho tvorba do galerie vůbec našla cestu, máme pro vás knížku Budoucnost je děsivý místo. Kniha je retrospektivním obrazovým vyprávěním, které podává výpověď o tom, co předcházelo současné malířské tvorbě Juliuse Reichla. Popisuje kde začínal a co posledních 9 let dělal na periferiích Českých Budějovic, svého rodného kraje, odkud podél silnice E55 pokračoval dál do prostorů uměleckých institucí. O tom, jak se neviditelně se svojí dvoumetrovou postavou pohyboval veřejným prostorem, jak stavěl tribální dřevěné značky a totemy na území nikoho, abychom se pomocí tohoto orientačního ne-systému dostali na chvíli pryč. Publikaci doplňuje rozhovor autora s kurátorkou Monikou Čejkovou a autorský text výtvarného kritika a kurátora Michala Novotného.

Bruno Latour - Zpátky na zem: jak se vyznat v politiceNového klimatického režimu

I když je léto a my si užíváme bezstarostné chvíle, neměli bychom zapomínat na současné problémy naší společnosti. Možné cesty jak z (nejen) klimatické krize ven představuje ve svých přednáškách filozof Bruno Latour. Ekologická proměna, jíž jsme dnes svědky, už celých posledních třicet let ovlivňuje naší politickou krajinu. Levice k této nové situaci obrací svoji pozornost s velkým zpožděním. V převážné míře se stále organizuje podle osy, která začíná od investice do lokálních hodnot a jde vstříc naději v globalizaci, a v momentě, kdy lidé pocelém světě začínají být nespokojení s ideálem modernity, se vrací zpátky k obraně národních a etnických hranic. Toto je důvod, proč je naléhavě potřeba ukročit stranou a definovat politiku, která bude směřovat k Zemi a nikoli ke globální nebo národní perspektivě. Je potřeba znovu promýšlet a pečlivě popsat, co obnáší sounáležet k určitému teritoriu; naší největší výzvou je naučit se nově obývat Zemi.

Související články

9.5.2023
Současnost

V květnu máme napilno! Na co se těšit a kdy k nám vyrazit?

2.11.2022
Současnost

 Kavárník Ondřej Kobza letos na střešní terasu domu RADOST umístil labutí šlapadlo, které Pražané běžně znají z Vltavy!

Sledujte nás
na sociálních sítích

Dostávejte nejdůležitější novinky e-mailem

Odebírat newsletter

Přihlášení k odběru novinek

Díky newsletteru budete vědět jako první mimo jiné o nových článcích na blogu a aktuálních nabídkách pronájmů.

Formulář se nepodařilo odeslat. Zkontrolujte prosím správnost údajů a nebo nás kontaktujte.